Do kapusty pekińskiej dodaję warzywo z puszki. Sekretem tej surówki jest pyszny sos

Dodano:
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy Źródło: Shutterstock / Timolina
Surówka z kapusty pekińskiej to zawsze dobry pomysł na dodatek do obiadu. Można ją przygotować na wiele sposobów, a moja propozycja na dziś, to prosta surówka z rewelacyjnym sosem.

Kiedy nie mam pomysłu na surówkę do obiadu, lubię sięgać po kapustę pekińską. Nie trzeba wiele, aby wyczarować z niej pyszny dodatek. Ten przepis to surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, a wszystko łączy biały sos jogurtowo-majonezowy z aromatycznymi dodatkami.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?

Jeśli masz pomocnika w kuchni, to zrobisz tę surówkę dosłownie w kilka minut: wtedy wystarczy, że jedna osoba szatkuje kapustę, a druga miesza składniki na dressing. A nawet jeśli robisz obiad sam, to uwiniesz się z całą surówką w 10 minut.

Sos, który do niej proponuję, to dressing na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Za smak odpowiadają dodatki, które komponują się w pyszną, wyrazistą całość: koperek, czosnek (można go dodać więcej) oraz sok z cytryny.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ćwiartka cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, kukurydzę odsącz z zalewy. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, koperkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie surówkiDodaj sos do warzyw i wymieszaj.

Surówka pasuje do wielu obiadów. Podaj ją np. do ziemniaków z kotletami albo kaszy gryczanej z sosem mięsnym lub grzybowym. Surówka z kapusty pekińskiej sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych czy krokietów. Świetnie pasuje do dań z ryżem czy makaronami.

Co zrobić, jeśli zostanie surówka z obiadu?

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to doskonała baza do sałatek, które możesz szybko i łatwo przyrządzić na kolację. Dorzuć do miski mięsny lub rybny dodatek, np. kawałki wędzonego kurczaka, szynkę pokrojoną w kostkę, łososia wędzonego albo tuńczyka z puszki. Do surówki można też dodać sery, np. pokruszoną fetę, kulki mozzarelli czy ser żółty pokrojony w kostkę albo starty na grubych oczkach tarki.

Do miski warto też dodać inne warzywa, np. kolorową paprykę, seler naciowy, ogórki, pomidory czy cukinię. Mogą to być zarówno świeże, jak i pieczone lub grillowane warzywa. Gotową sałatkę można podać z chrupiącymi grzankami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...