Do kapusty pekińskiej dodaję warzywo z puszki. Sekretem tej surówki jest pyszny sos
Kiedy nie mam pomysłu na surówkę do obiadu, lubię sięgać po kapustę pekińską. Nie trzeba wiele, aby wyczarować z niej pyszny dodatek. Ten przepis to surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, a wszystko łączy biały sos jogurtowo-majonezowy z aromatycznymi dodatkami.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?
Jeśli masz pomocnika w kuchni, to zrobisz tę surówkę dosłownie w kilka minut: wtedy wystarczy, że jedna osoba szatkuje kapustę, a druga miesza składniki na dressing. A nawet jeśli robisz obiad sam, to uwiniesz się z całą surówką w 10 minut.
Sos, który do niej proponuję, to dressing na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Za smak odpowiadają dodatki, które komponują się w pyszną, wyrazistą całość: koperek, czosnek (można go dodać więcej) oraz sok z cytryny.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 297 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 ćwiartka cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, kukurydzę odsącz z zalewy. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, koperkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie surówkiDodaj sos do warzyw i wymieszaj.
Surówka pasuje do wielu obiadów. Podaj ją np. do ziemniaków z kotletami albo kaszy gryczanej z sosem mięsnym lub grzybowym. Surówka z kapusty pekińskiej sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych czy krokietów. Świetnie pasuje do dań z ryżem czy makaronami.
Co zrobić, jeśli zostanie surówka z obiadu?
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to doskonała baza do sałatek, które możesz szybko i łatwo przyrządzić na kolację. Dorzuć do miski mięsny lub rybny dodatek, np. kawałki wędzonego kurczaka, szynkę pokrojoną w kostkę, łososia wędzonego albo tuńczyka z puszki. Do surówki można też dodać sery, np. pokruszoną fetę, kulki mozzarelli czy ser żółty pokrojony w kostkę albo starty na grubych oczkach tarki.
Do miski warto też dodać inne warzywa, np. kolorową paprykę, seler naciowy, ogórki, pomidory czy cukinię. Mogą to być zarówno świeże, jak i pieczone lub grillowane warzywa. Gotową sałatkę można podać z chrupiącymi grzankami.